Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟΣΚΟΠΕΙΟ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟΣΚΟΠΕΙΟ
Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 πήγαμε στην Πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης στο Μετεωροσκοπείο.
Ήταν τέλεια !!!
Το Μετεωροσκοπείο κτίστηκε το 1930 και έχουν φοιτήσει 73.000 φοιτητές . Η μόνη περίοδος που έπαψε να λειτουργεί ήταν η περίοδος της Δικτατορίας και κάποιων καταλήψεων .
Η ξενάγηση άρχισε με τον κ. Τυμπανίδη Κ. να μας οδηγεί στον Μετεωρολογικό Σταθμό δίπλα στο Μετεωροσκοπείο .
Οι πληροφορείς που πήραμε από τον μετεωρολογικό αυτόν σταθμό ήταν:
α) τα βροχόμετρα μετράνε ανά μέρα ,εβδομάδα και μήνα την ποσότητα του νερού από την βροχόπτωση στην περιοχή .
β) τα ανεμόμετρα υπολογίζουν την ταχύτητα του ανέμου που είναι διαφορετικός ανάλογα με την κατεύθυνση και την απόσταση του από το έδαφος.
γ) ο κλωβός Styvenson μετρά με κατάλληλα θερμόμετρα την μέγιστη και την ελάχιστη θερμοκρασία του αέρα . Επίσης υπολογίζει και την υγρασία % . Ο κλωβός κοιτά πάντα προς τον βορρά, για να μην δέχεται ηλιακή ακτινοβολία και ο αέρας εισέρχεται από τις περσίδες .
Στον χώρο αυτό είδαμε και τον σύγχρονο Μετεωρολογικό Σταθμό με αισθητήρες για μέτρηση θερμοκρασίας , υγρασίας ,ηλιακής ακτινοβολίας και ταχύτητα ανέμου και σύνδεση όλων αυτών των στοιχείων με υπολογιστές, που βρίσκονται στο Μετεωροσκοπείο.
Μετά την ενημέρωση μπήκαμε στο αμφιθέατρο για να συναντηθούμε με τον κ. Καρακώστα Θ. ο οποίος είναι καθηγητής της Μετεωρολογίας και ένας από τους καλύτερους και σπουδαιότερους στο επάγγελμα του.
Η Μετεωρολογία είναι ευχάριστη και ενδιαφέρουσα επιστήμη αλλά και σύνθετη . Είναι η αρχαιότερη αλλά ταυτόχρονα και η πιο μοντέρνα επιστήμη που ασχολήθηκε ποτέ ο άνθρωπος.
Από την εισήγηση του κ. Καρακώστα, που επιμένει αισιόδοξα να μιλά για κλιματικές μεταβολές και όχι αλλαγές, πρόεκυψαν συμπεράσματα :

α) Η θερμοκρασία τα τελευταία 20 χρόνια περίπου αυξήθηκε κατά 0,45 βαθμούς C. Υπολογίζουν ότι θα υπάρχει μέχρι το 2100 αύξηση της θερμοκρασίας κατά 5-6 βαθμούς C.

β) Εάν σταματούσαμε σήμερα οποιαδήποτε επιβαρυντική δραστηριότητα για το κλίμα, η στάθμη της θάλασσας, λόγω της θερμοχωρητικότητας της, θα συνέχιζε να αυξάνεται ώστε στα επόμενα χρόνια θα αυξανόταν κατά 2-5m. Πόσο μάλλον τώρα που δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί η περιβαλλοντική οικολογική συνείδηση.

Ακόμα ένα σημαντικό μήνυμα που πήραμε:

Η ΓΗ ΜΠΟΡΕ Ι ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΜΕ ΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ.
Ο κ. Καρακώστας έκλεισε την εισήγησή του τονίζοντας ότι απαιτείται καλλιέργεια οικολογικής ευαισθησίας στον άνθρωπο, για να διαφυλαχθούν τα δώρα της φύσης και να απομακρυνθεί ο εφιάλτης.
Ήταν μια τέλεια ενημέρωση και ευχαριστούμε τους καθηγητές μας κ. Μήλη και κ. Σιδηρόπουλο που οργάνωσαν την επίσκεψη αυτή ,την κ.Κουσουρέτα που μας συνόδευσε, αλλά πάνω από όλα τον κ. Καρακώστα που μας δέχτηκε στο Μετεωροσκοπείο.

Ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS.
Η αντίστροφη μέτρηση για τον γαλάζιο πλανήτη έχει αρχίσει.
Όλοι μας μπορούμε κάνουμε κάτι.

Ξεκινήστε ΤΩΡΑ.
α)Εξοικονόμηση νερού αποφεύγοντας την σπατάλη στις καθημερινές μας
δραστηριότητες.
β) Εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας με αλλαγή των λαμπτήρων με
οικολογικές και σβήνοντας τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε.

γ)Ανακύκλωση.

δ)Αντικατάσταση χρήσης του αυτοκινήτου με ποδήλατο , μέσα μαζικής μετακίνησης και φυσικά με τα πόδια μας.

Και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθήτριες:
ΑΓΓΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ Β1, ΔΕΛΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Β1, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΑΜΠΡΑΖΗ Α1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου