Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΣΤΥΛΙΔΑΣ


Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010 , 6:40 π.μ. Η Περιβαλλοντική ομάδα 3ου Γυμνασίου Σταυρούπολης

με συνοδούς την κ. Μήλη Ελένη και τον κ. Σιδηρόπουλο Κώστα , βρέθηκε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσ/νίκης .


Προορισμός : Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας .


Ώρα αναχώρησης : 7:13 π.μ. Ώρα άφιξης στο Λιανοκλάδι Λαμίας : 9:50 π.μ.


Σε δυόμιση ώρες φθάσαμε άνετα , ξεκούραστα και με ασφάλεια εκεί που αν χρησιμοποιούσαμε λεωφορείο θα χρειαζόμασταν περίπου 8 ώρες , λόγω των προβλημάτων στην περιοχή των Τεμπών .

Στο Λιανοκλάδι Λαμίας επιβιβαστήκαμε σε λεωφορείο πρακτορείου , που μας περίμενε στο σταθμό , και μας μετέφερε στο Κ.Π.Ε. Στυλίδας , που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Λαμία .

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του Κέντρου πήραμε μετρήσεις : θερμοκρασίας αέρα (μετριεται με το θερμομετρο) και εδάφους ( θερμομετρο εδαφους ), υγρασίας ,( βαρομετρο ) ταχύτητες ανέμου (ανεμομετρο) σε τρεις περιοχές :


  • α) στο Κ.Π.Ε. Στυλίδας

  • β) στον Άγιο Βλάση

  • γ) στην παραλία της Στυλίδας


Στο τέλος συγκριναμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων και καταλήξαμε σε συμπεράσματα :


  • ΟΛΑ (Βουνα , Λοφοι , θαλασσα , κ.π.λ. ) ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  • Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΑΝΕΒΗΚΕ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΜΠΟΦΟΡ ΑΠ'ΟΤΙ ΣΤΟ Κ.Π.Ε.

  • ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ , Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ .

Οι εκπαιδευτικοί του κέντρου κ. Παπαγεωργίου Μ. και Καραφέρη Π. μας έδειξαν κάποια βίντεο ενημερωτικά για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις κλιματικές αλλαγές ή μεταβολές, όπως προτιμά να τις αποκαλεί ο κ. Καρακώστας Θ.

Εδώ ενημερωθήκαμε πως υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων όπως οι R. Paepe, W.Zagwijn αλλά και άλλοι που υποστηρίζουν πως το CO2 δεν είναι αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά αντίθετα η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί την άνοδο στο CO2.

Όμως η επίσκεψη στο Κ.Π.Ε. Στυλίδας δεν αφορούσε μόνο μετρήσεις . Είχαμε την τύχη και ευκαιρία να γνωρίσουμε τον ζωγράφο κ. Κοντόπουλο μέσα από τα έργα του , που υπάρχουν στην Πινακοθήκη της Λαμίας . Ευχαριστούμε τον κ. Αναγνώστου Γ., που φρόντισε να παραμείνει ανοιχτή η Πινακοθήκη και να ξεναγηθούμε σε αυτήν .


Ο κ. Αναγνώστου μας ξενάγησε στην Ιστορική περιοχή του Γοργοπόταμου , αλλά και των Ιαματικών Λουτρών και μας μίλησε για την σημαντική παρουσία της ελιάς στην περιοχή της Λαμίας .


Λίγο πριν την αναχώρησή μας από τη Λαμία επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο .

Μετά από την ξενάγησή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο , καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος της Νεολιθικής εποχής εξελίχθηκε γιατί τα καιρικά φαινόμενα τον βοήθησαν να προσαρμοστεί . Έτσι , κατάφερε να φτάσει στην Πρωτοελλαδική εποχή , όπου άρχιζε να φτιάχνει αγγεία . Βέβαια η πιο εξελιγμένη μορφή του , ήταν στην Μεσοελλαδική εποχή , όπου με την βοήθεια των ήπιων καιρικών φαινομένων άρχισε να ασχολείται με το χαλκό αλλά και το μέταλλο .


Η διήμερη αυτή εκδρομή μας δίδαξε πολλά για τα καιρικά φαινόμενα και τις κλιματικές μεταβολές , καθώς και τις συνέπειες αυτών στην ανθρωπότητα . Ένα από τα μηνύματα που μας έδωσαν οι εκπαιδευτικοί του Κ.Π.Ε. και μας εντυπωσίασαν είναι και το παρακάτω βίντεο που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας :






Την εργασία επιμελήθηκαν οι μαθήτριες :
Αγγελική Εμμανουηλίδου Α1
και
Ευμορφία Παπαδοπούλου Α2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου