Σάββατο 17 Απριλίου 2010

ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΣΛΑΝΔΙΑ



Συνεχίζεται το χάος στα αεροδρόμια καθώς το νέφος της ηφαιστειακής στάχτης από την Ισλανδία μεταφέρεται σταθερά προς ανατολάς ακυρώνοντας χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη, την ώρα που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σκόνη και τα σωματίδια μπορεί να είναι επικίνδυνα και για τη δημόσια υγεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι οι κάτοικοι των χωρών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από την ηφαιστειακή σκόνη θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους όταν αυτή θα αρχίσει να κατακάθεται μέσω της βροχής.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ντέιβιντ Επσταϊν δήλωσε ότι ο ακριβής κίνδυνος που εγκυμονεί η ηφαιστειακή τέφρα για την υγεία δεν είναι ξεκάθαρος. Ωστόσο προσέθεσε ότι, όταν τα σωματίδια της σκόνης αρχίσουν να κατακάθονται, ενδέχεται να είναι επικίνδυνα, αφού τα εισπνεόμενα σωματίδια φθάνουν στους πνεύμονες δημιουργώντας αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στα άτομα που υποφέρουν από άσθμα.

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η σκόνη θα συνεχίσει να προκαλεί προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία για περίπου έξι μήνες αν το ηφαίστειο συνεχίσει να εκρήγνυται.

Τα προβλήματα είναι ήδη ορατά και στην οικονομία, με τους αερομεταφορείς να καλούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις και να παράσχουν υπηρεσίες εκατομμυρίων ευρώ στους επιβάτες που δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
Οι πληροφορίες αυτές δίνονται στο Βήμα online της Κυριακής όπως και στις άλλες Κυριακάτικες εφημερίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου