Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Λίγα λόγια για την ταινία

Μετά την Επόμενη Μέρα (πρωτότυπος τίτλος: The Day After Tomorrow) είναι ο τίτλος μιας κινηματογραφικής αμερικανικής ταινίας οικολογικής καταστροφής, με την οποία ασχολείται φέτος (2009-2010) η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας : 3ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης και το εντάσσει στο γενικευμένο και επίκαιρο θέμα :Κλιματικές Αλλαγές –Ακραία Καιρικά Φαινόμενα .
Ήδη αναρτήθηκαν στο blog οι εντυπώσεις από την ταινία κάποιων μαθητών της περιβαλλοντικής μας ομάδας.


Μετά την Επόμενη Μέρα

Σκηνοθέτης
Ρόλαντ Έμεριχ
Παραγωγός
Ρόλαντ Έμεριχ, Μαρκ Γκόρντον
Σενάριο
Ρόλαντ Έμεριχ Τζέφρι Νάχμανοφ (ιστορία), Ρόλαντ Έμεριχ (σενάριο)
Πρωταγωνιστούν
Ντένις Κουέιντ,Τζέικ Γκίλενχαλ, Ίαν Χολμ
Πρώτη προβολή
28/05/2004
Μουσική
Χάραλντ Κλόουσερ
Διάρκεια
124 λεπτά
Γλώσσα
Αγγλικά



Υπόθεση της ταινίας



Ένας επιστήμονας (Ντένις Κουέιντ) παρατηρεί ότι η τήξη των πάγων στο βόρειο πόλο επιταχύνεται. Σε κάποιο συνέδριο στο Νέο Δελχί εκθέτει τη μελέτη του και προειδοποιεί ότι το κλίμα της Γης θα αλλάξει, με ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη. Όμως, η αντίστροφη μέτρηση για μια νέα εποχή των παγετώνων έχει αρχίσει. Στο Νέο Δελχί χιονίζει. Στο Τόκιο πέφτει χαλάζι σε μέγεθος μεγάλης πέτρας. Τυφώνες σαρώνουν το Λος Άντζελες, η θάλασσα πνίγει τη Νέα Υόρκη, ενώ στη Σκοτία, στην Αλάσκα και στη Ρωσία η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει δέκα βαθμούς ανά δευτερόλεπτο. Ο επιστήμονας έχει ένα γιο (Τζέικ Γκίλενχαλ) που έχει ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη η οποία παγώνει και ξεκινάει να τον βρει ελπίζοντας ότι θα βρίσκεται ανάμεσα στους επιζώντες.



Πρωταγωνιστούν
Ντένις Κουέιντ
Τζέικ Γκίλενχαλ
Έμυ Ρόσουμ
Σίλα Γουάντ
Ίαν Χολμ
Τζέι Σάντερς
Κένεθ Γουέλς
Άλλα στοιχεία
Διευθυντής φωτογραφίας
: Ουέλι Στάιγκερ
Εταιρία Παραγωγής: 20th Century Fox
Προϋπολογισμός: $125.000.000



Φαντάζεστε τον κόσμο μας αν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη έπαιρναν μεγάλες διαστάσεις; Παγκόσμιες καταστροφές, τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι, τεράστια παλιρροιακά κύματα, πλημμύρες και η αρχή της επόμενης Εποχής των Παγετώνων! Σε έναν τέτοιο κόσμο, ο παλαιοκλιματολόγος Αντριαν Χολ, που μελετά τις εναλλαγές κλίματος ανά τους αιώνες, προσπαθεί να σώσει τον κόσμο και να βρει το γιο του, Σαμ, που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για εκδηλώσεις του σχολείου του. Η Νέα Υόρκη ήδη πλήττεται από τα πρώτα φαινόμενα της Εποχής των Παγετώνων. Μέσα σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ο Αντριαν πρέπει να πάει αντίθετα στο ρεύμα των ανθρώπων που ψάχνουν για θερμότερα κλίματα, και να πάει βόρεια...

Τι θα γινόταν αν ξαφνικά διαπιστώναμε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας εποχής παγετώνων; Οι έρευνες του κλιματολόγου Jack Hall δείχνουν ότι το φαινόμενο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης μπορεί να ενεργοποιήσει συντομότερα από ότι περιμένουμε μια ξαφνική και καταστροφική αλλαγή στο κλίμα του πλανήτη. Η έρευνά του δείχνει ότι το ίδιο πράγμα συνέβη 10.000 χρόνια πριν, και τώρα προσπαθεί να προειδοποιήσει τον κόσμο ότι θα ξανασυμβεί αν δεν ληφθούν μέτρα σύντομα. Ήδη όμως είναι πολύ αργά. Ένα τεράστιο κομμάτι πάγου αποκολλάται από την Ανταρκτική, χαλάζι τεραστίου μεγέθους πέφτει στο Τόκυο, άνεμοι με ταχύτητες ρεκόρ χτυπάνε τη Χαβάη, χιόνι πέφτει στο Νέο Δελχί και καταστροφικοί τυφώνες σαρώνουν το Λος Aντζελες. Και αυτά είναι μόνο η αρχή.
Ο Roland Emmerich σκηνοθετεί το Day After Tomorrow, μια ταινία που εκ πρώτης όψεως κερδίζει το χαρακτηρισμό blockbuster. Έχοντας στη διάθεσή του ένα έμπειρο επιτελείο, με συμπαραστάτη την εταιρία οπτικών εφέ ILM του George Lucas, ο Emmerich φέρνει στα μάτια μας σκηνές που τους ταιριάζει μόνο ένας χαρακτηρισμός: ανατριχιαστικές. Το μέγεθος και η ένταση των φυσικών φαινομένων που χτυπούν τη γη σε συνδυασμό με τον αψεγάδιαστο σχεδιασμό τους καθηλώνουν το βλέμμα στη μεγάλη οθόνη. Με μια προσεκτικότερη ματιά όμως διαπιστώνουμε πως εκτός από το θέαμα, το The Day After Tomorrow δίνει μια σπάνια ευκαιρία για ένα ουσιαστικό προβληματισμό. Όλοι αναρωτήθηκαν εάν πραγματικά έχουμε φτάσει τόσο κοντά στην καταστροφή. Και οι δημόσιες συζητήσεις που άνοιξαν, βάζοντας το θέμα στην επιστημονική του βάση αποδεικνύουν τη μεγάλη επίδραση που πέτυχε η ταινία. Την διαφορά στο Day After Tomorrow κάνει το θέμα, καθώς η ταινία, κατά τα λοιπά, κινείται στα γνωστά μονοπάτια των ταινιών καταστροφής. Ο σκηνοθέτης εστιάζει την προσοχή του σε μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να επιβιώσει και που, όπως συνήθως, τα καταφέρνει. Οι παρουσίες των Dennis Quaid και Jake Gyllenhaal είναι μάλλον άχρωμες, ενώ ο Ian Holm με την εμπειρία του προσφέρει ουσία στο μικρό του ρόλο. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις διάσπαρτες στιγμές απολαυστικού χιούμορ (με πολιτική χροιά), όπως για παράδειγμα την εικόνα των Αμερικανών να γίνονται πρόσφυγες στο Μεξικό. Το συμπέρασμα έρχεται αβίαστα: το καλύτερο blockbuster της χρονιάς είναι εδώ, προσφέροντας μια «δροσερή» επιλογή στους φίλους του σινεμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου